İçki ve Sigarada Yasak Kapsamı Genişletildi
Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaptı.
Resmi Gazete'de yayınlanan bir değişiklikle birlikte, alkol ve tütün ürünlerinin satışının yasaklandığı yerlerin kapsamı genişletildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaptı.
BBC Türkçe'nin haberine göre; Değişiklikle birlikte, sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmetleri sunulan yerlerde alkol ve tütün satışı yasağı, bu yerlerin "eklentileri, açık alanları ve bahçelerini" de içerecek şekilde genişletildi.
Bu yeni yönetmelik, Türkiye'de son bir ay içinde alkol ve tütün ürünleri ile ilgili ikinci düzenleme olarak gündeme geldi.
Birkaç hafta önce İstanbul Valiliği, şehirdeki parklar, sahil bandı ve kamu alanlarında alkol kullanımı hakkında kolluk güçlerine yetki veren bir genelge yayınlamıştı.
Hakkını Savun Derneği Avukatı Zeynep Polat, yeni yönetmeliğin alkol kullanımını kısıtlamaya yönelik olduğunu belirterek şunları söyledi: "İlk önce İstanbul'da hukuka aykırı bir genelge ile alkol tüketimini kısıtlamak istediler, ardından bu yönetmelikle Türkiye genelinde alkol satışına kısıtlama getirildi."
Yeni düzenlemeye göre, alkollü içki satışı ve sunumu yapılamayacak yerler şunlar olarak sıralandı:
- Öğrenci yurtları
- Sağlık hizmetleri sunulan yerler
- Spor müsabakalarının yapıldığı stadyum ve kapalı spor salonları
- Tüm eğitim ve öğretim kurumları
- Kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları
- Akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösteren işletmeler.
Yönetmelik değişikliğiyle birlikte, bu yerlere bağlı yerleşkeler de alkol satış yasağına dahil edildi. Tütün mamullerinin satışına ilişkin mevcut yönetmelik de benzer şekilde değiştirildi:
"Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve bunların yerleşkelerinde tütün mamullerinin satışı yapılamaz. Bu hizmetlerin verildiği yerlerin açık alanları ile bu hizmetin verildiği yapılar, yapıların eklentileri ve bahçeleri yerleşke sınırları içinde kabul edilir."
Avukat Polat, bu yönetmelikteki değişikliğin İstanbul'daki genelge ile bağlantılı olduğunu belirtti ve "Bu alanda ciddi çalışmaların yürütüldüğünü gösteriyor. Yeni yönetmelikte tüketimi kısıtlamaya yönelik somut bir ifade yok, ama bir sonraki adımda alkol tüketiminin tıpkı İstanbul'da olduğu gibi Türkiye genelinde kısıtlanmayacağının hiçbir garantisi yok" dedi.
İstanbul Valiliği, daha önce yayınladığı genelgeyle kamusal alanlardaki içki kullanımını kısıtladığını açıklamış, ancak sadece mevcut yönetmeliği hatırlattığını iddia etmişti. Bu açıklama hukukçular tarafından "kanunsuz emir" olarak değerlendirilmişti.
Yeni yönetmelik değişikliği ve İstanbul'daki genelge sonrasında, alkol ve tütün ürünlerinin tüketimi ve satışına yönelik işlemlerin artması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.