CHP Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, dünya genelinde gıda fiyatlarının düşerken Türkiye'de 40 aydır aralıksız arttığını belirterek, "Türkiye, gıda fiyatlarında son bir yıllık dönemde dünya ile tamamen ayrıştı" dedi.
Adem, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2023 yılında dünyada gıda fiyatlarının yüzde 10 düştüğünü, ancak aynı dönemde Türkiye'de bu fiyatların yüzde 72 arttığını söyledi.
Adem, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin yıllık gıda enflasyonundaki artışın yüzde 72 olduğunu belirterek, bu durumla birlikte Türkiye'nin Venezuela, Arjantin, Zimbabve, Surinam, Lübnan ve Mısır'dan sonra dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip 7. ülke olduğunu ifade etti.
Adem, yüksek gıda fiyatlarının ülkedeki yüksek enflasyonun önemli bir etkeni olduğunu vurgulayarak, tarım ürünlerindeki fiyat artışının temel nedeninin yüksek girdi maliyetleri olduğunu söyledi.
Adem, mazot, gübre, ilaç ve tohum gibi tarımsal üretimin temel girdilerinin büyük bir kısmının ithal edildiğini, kur artışının ise girdi maliyetlerini artırdığına dikkat çekti.
Adem, Türkiye'nin kendi ürettiği ürünlere kota koymadığını ve dışarıdan ürün aldığını ifade ederek, tarımda üretimin ithalata dayalı olması ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasının daha pahalı üretim ve tüketimle sonuçlandığını dile getirdi.
Adem, AKP'nin hatayı kabul etmeme politikası nedeniyle sorunların tekrar ortaya çıktığını ve temel sorunun AKP zihniyetinden kaynaklandığını öne sürdü.
Adem, son olarak, Türkiye'nin tarım ülkesi olmasına rağmen dünya genelinde en yüksek gıda fiyatlarına sahip olduğunu belirterek, bu durumu AKP zihniyetine bağladı.