Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 4. çeyrek Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) verileri, Türkiye'deki işsizlik tablosunun vahametini gözler önüne seriyor. Gerçek işsizlik oranlarının resmi verilerden çok daha yüksek olduğunu gösteren araştırmaya göre:
Çalışabilir Nüfusun Büyük Kısmı İşsiz: Çalışma çağındaki 65,6 milyon kişinin sadece 22,7 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalışıyor. Bu da, milyonlarca kişinin işsiz veya kayıt dışı çalıştığı anlamına geliyor.
Gençlerde İşsizlik Alarm Veriyor: Geniş tanımlı genç işsizlik oranı yüzde 32,3, genç kadın işsizliği ise yüzde 41,1 seviyesinde. Bu durum, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana genç işsizliğinin 6 puan arttığını gösteriyor.
Kadınlar İşgücünden Dışlanıyor: Her 5 kadından sadece 1'i kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda. Bu durum, Türkiye'deki toplumsal eşitsizliğin derinliğini de gözler önüne seriyor.
Dar ve Geniş Tanımlı İşsizlik Arasındaki Fark 5,8 Milyon: TÜİK'in resmi işsizlik oranları gerçeği yansıtmadığı için dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark 5,8 milyona ulaşmış durumda. Bu da, resmi işsizlik oranlarının gerçekte olduğundan çok daha düşük olduğunu gösteriyor.
Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdamda Düşüş: DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalara göre, Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranı 2023 4. çeyrekte yüzde 34,5 olarak gerçekleşti. Bu, resmi istihdam oranından 14,3 puan daha düşük.