Türkiye’nin İlk İstihbarat Araştırmaları Dergisi Okuyucularıyla Buluştu
Yarı akademik bir formatla üç ayda bir yayınlanacak olan İstihbarat Raporu dergisinin ilk sayısı okuyucularıyla buluştu.
Son zamanlarda istihbarat araştırmalarına olan ilginin artmasıyla birlikte yeni bir dergi yayın hayatına adım attı. Yarı akademik bir formatla üç ayda bir yayınlanacak olan İstihbarat Raporu dergisinin ilk sayısı okuyucularıyla buluştu.
İlk sayı, İsrail istihbaratının Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunda neden başarısız olduğunu ele alırken aynı zamanda terör örgütü DAEŞ'in karanlıkta kalmış istihbarat örgütü "Emni"nin yapılanması hakkında ilk kez yayınlanan belgeleri içeriyor.
Dergi, 13 yıl boyunca Milli İstihbarat Teşkilatı'nı yöneten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İngilizce yazdığı yüksek lisans tezini akademik bir bakış açısıyla inceliyor. Ayrıca İHA ve SİHA'ların istihbarat açısından önemi, NATO'nun istihbarat yapılanması, Ukrayna'daki savaşın siber dünyaya etkileri ve hibrit savaşlar ile istihbarat ilişkisi gibi konularda uzman kalemlerden faydalanıyor.
RST Grup tarafından hazırlanan derginin genel yayın yönetmenliğini gazeteci Cihat Arpacık üstlendi. Arpacık, derginin ilk sayısındaki yazısında, Türkiye'de son yıllarda istihbaratın akademik boyutunun daha fazla tartışılmaya başlandığına dikkat çekti ve Milli Savunma Üniversitesi'nin ardından Milli İstihbarat Başkanlığı'nın da yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitimlere başlamaya hazırlandığını belirtti.
Arpacık, "Güvenlik ile istihbaratın kesişim kümesiyle ilgili eğitimlerin de son dönemde artmakta olduğunu görüyoruz. Şimdiye kadar yurtdışında yazılan kitaplardan ve yabancı istihbaratçıların hatıratından yararlanıyorduk. Artık Türk istihbaratını anlamak için dışarıdan gözlere ihtiyacımız olmayacak. Bu iyiye işaret. İstihbarat Raporu dergisi de bu tarihi çabaya bir katkı sağlamak amacıyla yola çıkıyor." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.